In september 2014 wandelde er een ambitieuze, getalenteerde Angelique bij ons binnen. House of Bèta was toen in de vorm van de business units Actuarieel en Business IT nog een bedrijfsonderdeel van Talent&Pro. Ze wilde starten met het traineeship Actuarieel Rekenaar. De academische wereld was niets voor haar gebleken. Met haar scheikundige achtergrond dook ze liever de cijfers in. “Ik krijg graag de kans om me verder te ontwikkelen. De financiële dienstverlening lijkt me daarvoor een passende omgeving.” “En oh ja”, vertelde ze er nog achteraan, “ik ben een wielrenster, dus naast mijn werk zit ik regelmatig op de fiets, heb ik af en toe trainingsweekenden of een trainingsstage, maar dat kan ik zeker met werken en studeren combineren!” Zo leerden wij Angelique kennen: een vrouw met drive en een missie.

Met die drive en haar enthousiasme werd ze snel onderdeel van onze club. Angelique had veel contact met collega’s en wist het traineeship zoals beloofd goed te combineren met het wielrennen. En toen de val in Rotterdam… Daar waren we allemaal enorm van geschrokken. En zoals we Angelique kende, meldde ze zich vrij snel (veel te snel natuurlijk) weer bij ons om aan de slag te gaan. Ze wilde vooral kijken naar wat ze wel kon. Natuurlijk in kleine stapjes en met veel overleg.

Een van de kwaliteiten van Angelique is dat ze niet te stoppen is als ze een doel heeft. Het was dan ook pijnlijk voor haar en een enorm gemis voor ons dat ze afscheid moest nemen van een actuariële carrière vanwege haar gezondheid. Een goede keuze, daarbij in onze hoop op een mooie toekomst voor Angelique gesterkt door haar positieve instelling. “Wat kan ik wel en waar kan ik op een verantwoorde manier van toegevoegde waarde zijn?” bleef voor haar het credo. De manier waarop zij met NAH omgaat is daarom misschien niet geheel verrassend, maar daarom niet minder bewonderenswaardig. Angelique is voor ons een heldin. 

Toen zij een paar maanden geleden bij ons aanklopte met de vraag of wij haar wilde ondersteunen en sponsoren tijdens haar voorbereidingen voor de Iron Man en de Klaverbladtocht, hebben we daar dan ook geen moment over getwijfeld. Met hetzelfde enthousiasme en dezelfde drive kwam Angelique met haar fiets ons kantoor binnen, net als in 2014. Enthousiast, ambitieus en met een missie. Ze vertelde over haar wens om niet aangeboren hersenletsel meer bekendheid te geven. Het aantal slachtoffers en de gevolgen van NAH worden door veel mensen onderschat. Dankzij Angelique hebben wij hier in de loop van de jaren veel over geleerd, waardoor we met andere ogen zijn gaan kijken naar dit fenomeen. Want juist in het analytische IT- en complexe wiskundige werk van haar voormalige collega’s bij House of Beta wordt vooral gerekend op een gezond en goed functionerend setje brains.

Angelique heeft ons veel geleerd. De belangrijkste les is nog wel de volgende: als je voor je gezondheid een pas op de plaats moet maken en niet alles meer kan, betekent dat zeker niet dat je je drive en missie kwijt hoeft te raken. Blijf altijd kijken naar wat wel kan, stel een mooi doel voor jezelf op, en zoek naar manieren waarop je deze missie kunt verwezenlijken. Doe dat met positiviteit, durf om hulp van anderen te vragen, maak een pas op de plaats wanneer nodig en verlies vooral niet het doel uit het oog. Daar tekenen we voor. Vooral als het zo’n mooi doel is als dat van Angelique. We zijn Angelique dankbaar voor deze missie en sluiten af met een boodschap: laten we samen het onzichtbare zichtbaar maken. Nu. Op 10, 11, 12 en 13 september tijdens de Klaverbladtocht. En ook ver daarna.  

Wij dragen Angelique een warm hart toe. Op 13 september lopen wij met die gedachte mee met de Klaverbladtocht.

Namens House of Bèta,

Paul Woerde en Mathilde de Oude

Lees ook het interview op: https://www.houseofbeta.nl/blog/alumna-angelique-wammes-bouman-gevolgen-niet-aangeboren-hersenschade/

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *