19:00 uur. Vanavond is het weer zover, ik mag weer training geven! Eerst een groep gezellige Trimzwemmers en daarna een groep enthousiaste Masters! En daar geniet ik van!
Bij het voorbereiden van de training is het altijd even puntjes op de i zetten. Welke zwemmers zijn er vanavond, past het programma goed bij hun, wie ligt er in welke baan en wie heeft er net even dat extra beetje aandacht nodig vanavond? Je kunt je training nog zo goed voorbereiden, mijn ervaring is dat het altijd aanpassen blijft tijdens de training en juist dat vind ik zo mooi aan het werken met mensen. Ieder mens is uniek, wat werkt bij de een, zorgt bij de ander voor een blik vol vraagtekens.

Zelf ben ik al in de zwemzaal als de zwemmers binnenkomen en dan begint voor mij het observeren al. Hoe komt iedereen binnen? De een uitgelaten en vol enthousiasme om meteen het water in te gaan. De ander rustig, soms wat teruggetrokken, eerst even rustig wennen aan alle prikkels in het zwembad. En nou verwacht je misschien dat ik ga zeggen dat Angelique de eerste of tweede persoon is, maar nee…dat verschilt per keer! We hebben samen de afspraak dat als het de afgelopen week of dag even te veel is geweest dat Angelique mij een berichtje stuurt of seintje geeft voor de training. Want als het handiger is, kan je als trainer echt wel een aantal prikkels weghalen bij een zwemmer. Benoemen wie voorop zwemt, of achter wie Angelique aanzwemt kan al zorgen voor rust in het hoofd. Een duidelijk programma, goed vertellen en opschrijven op het bord met als afsluiting even oogcontact maken. Als je elkaar leert kennen, leer je te zien of de boodschap binnen is gekomen of nog aan het ronddwarrelen is in de wirwar van alle binnengekomen informatie van die dag.

Ook kijk ik altijd even waar Angelique haar zwemtas neerzet, want mocht er wat gebeuren, zit daar de SOS armband in die we nodig hebben. Van alle zwemmers heb ik altijd een noodnummer, maar bij Angelique is die SOS melding gewoon echt belangrijk. Soms heeft ze die SOS armband om tijdens de training en dan is dat een van de toegestane sieraden naast de sporthorloges die steeds meer gebruikt worden door iedereen.

Op een goede zwemdag, als het hoofd nog niet te overprikkeld is, werken we lekker aan de techniek. Samen sparren over wat ik als trainer zie, eventueel met video opname en wat Angelique voelt en denkt te doen tijdens het zwemmen. Op een dag waarop het teveel is geweest, zwemt Angelique haar meters en probeer ik in de gaten te houden of het in de baan niet te onrustig is. Maar ook: waar staat de geluidskast? Heeft Angelique last van het geluid van de muziek en mijn headset die lekker over het bad heen schalt?

22:00 uur. Terugblik op de training.
Na een training moet ik altijd even rustig worden, ik geef het toe…ik kan best wel een stuiterbal zijn op de kant! Er is zoveel te zien, zoveel te doen!
Vanavond was het een training die voor Angelique twee kanten op kon gaan. Op zich een redelijke dag gehad, maar tegen de avond toch het besef dat het misschien teveel was. Dan ben ik blij, dankbaar en trots dat Angelique op de training is en we gewoon het beste er van maken. De baanindeling was goed voorspelbaar vanavond, een zwemprogramma wat Angelique wel ligt met lekkere meters en samen een codewoord afgesproken voor als ze weer zou gaan “hakken” met de borstcrawl. Soms wil je als zwemmer te graag, te snel…terwijl als je op een rustige manier zwemt en glijdt, het allemaal veel makkelijker gaat! Eigenlijk is dat precies wat Angelique en heel veel mensen nodig hebben! Rust en ruimte om in het eigen tempo uitdagingen aan te gaan!

Ik kijk terug op een geslaagde zwemavond, op naar de volgende!

Joke

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *