Wanneer je foto’s laat zien van 20 verschillende mensen. Kun jij dan aanwijzen wie er hersenletsel heeft? Als ik je 20 foto’s van mijzelf laat zien, zie je dan wel de verschillen? 
Als je mij niet kent, zie je het niet, zoveel is wel duidelijk. Mensen die mij heel goed kennen… die merken het vaak wel als het te veel wordt. Of het nu is dat ik niet meer oplet, stiller wordt of in sommige gevallen zelfs grauw in mijn gezicht wordt. In samenwerking met FotoshootVoorLijfsbehoud.nl hebben we foto’s gemaakt met als thema “Je ziet het niet…”. 

Ik heb Ton in 2013 leren kennen toen ik worstelend met mijn zelfbeeld op zoek was naar iets moois aan mijzelf. Zien wat andere mensen wel zien. Ik heb bij hem toen een fotoshoot gehad, waarbij de shoot zelf zo ongelooflijk prettig was, dat het mij altijd bijgebleven is. Ook zijn er destijds hele mooie foto’s uitgekomen. 
Kon ik daarna beter met mijzelf omgaan, nou was het maar zo simpel, maar het heeft zeker geholpen om op een positievere manier naar mijzelf te kijken. 

Ik weet wat ik zie, ik weet wat de fotograven gezien hebben, maar zie jij het ook? En wat willen we eigenlijk zeggen met deze foto’s? 

Dit jaar heb ik besloten om te laten zien hoe het is om met een onzichtbare beperking te leven. Meer van mij zelf te laten zien en dat vond ik best spannend. 
Het resultaat is dat we straks in september een heel mooi evenement tegemoet gaan. Zichtbaarheid is belangrijk in het creëren van begrip voor het hebben van onzichtbare beperkingen. En dat gaat veel verder dan alleen hersenletsel natuurlijk. Er zijn zoveel meer beperkingen niet zichtbaar. 

En ik ga nog meer van mijzelf laten zien. 
Laten zien in foto’s. 
Mooie foto’s, kwetsbare foto’s en soms ook hele heftige foto’s. 
Maar laat het ook alles zien? 
Kun je zien of een foto aan het begin of aan het einde van de shoot gemaakt is. 
Oftewel, kun je mijn hersenletsel misschien wel zichtbaar maken? 

Lees hieronder het verhaal van FotoshootVoorLijfsbehoud.nl

Toen Angelique contact zocht met het verzoek haar te fotograferen viel dat voor ons direct op zijn plek. Ons team werkt voor mensen die om medische redenen op een andere manier naar hun lichaam willen of moeten kijken. Vaak laten ze dat in beeld brengen voor zichzelf, maar soms ook om anderen te laten nadenken over de wijze waarop ze willen dat er naar hen gekeken wordt.

FotoshootVoorLijfsbehoud.nl ontstond omdat borstkankerpatiënten vroegen om fotoshoots voordat ze geopereerd werden. We leerden dat er veel meer nodig is dan fototechniek alleen om mensen in een dergelijke situatie goed te kunnen helpen. Hoewel we normaal gangbare tarieven rekenen kan dit type fotoshoot niet buiten een idealistisch vangnet van ons team. Niet zelden spelen heftige emoties een rol. Of er treden planningsproblemen op als gevolg van behandelingen. Onze klanten met een medische achtergrond laten zich niet altijd in strakke tijdschema’s drukken.

Ons werk beperkt zich allang niet meer tot kankerpatiënten. We zien steeds meer mensen die hun lichaam laten vastleggen omdat het ingrijpend veranderen gaat of veranderd is. Soms is het een vorm van afscheid. Omdat je een amputatie moet ondergaan bijvoorbeeld of er een geslacht veranderende operatie gepland is. Soms is het een vorm van verwerking, afscheid of documenteren. Soms een gekozen confrontatie met jezelf. Elke persoonlijke achterliggende gedachte is gerechtvaardigd.

Angelique gaf ons met haar vraag en niet-aangeboren hersenschade nieuwe stof tot nadenken. We steunen haar graag in haar doel. Leven met beperkingen betekent vaak een balansoefening in begrip vragen en afremmen, binnen de eigen zoektocht naar maximale verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Dit bespreekbaar maken helpt!

Herken jij de “before” en “after”?