Wat is er nodig om met NAH op pad te gaan?
door Angelique Wammes-Bouman
Met hulp van Geerte en Esther
Tijdens het evenement willen we je laten ervaren hoe het is om met NAH te leven. Ik wil je meenemen in mijn routine voordat ik bijvoorbeeld kan gaan fietsen of zwemmen.
Lees het rustig door en mocht je vragen hebben, laat het vooral weten.
Heel veel plezier gewenst bij de activiteit die je gaat doen!
1 – Energie sparen
Voordat ik een activiteit kan doen (werken, sporten, sociale afspraak) moet mijn batterij eerst opgeladen worden. Dat betekent niet alleen een goede nachtrust pakken, maar ook de uren vanaf het ontbijt tot de afspraak moeten zo prikkelarm mogelijk zijn. Ook probeer ik de avond ervoor zo prikkelarm mogelijk door te komen.
Wat is prikkelarm: geen beeldschermen, zo min mogelijk geluid, geen activiteit uitvoeren die energie kost. Wat dan wel: op de bank met de kat en een boek of een breiwerk. Klassieke muziek rustig werkt soms ook, maar kan ook verkeerd vallen.
2 – Live locatie delen en SOS bandje
Als ik alleen op pad ben, dan heb ik zelf altijd mijn SOS bandje om met de gegevens van Esther erop, maar ook via een code, mijn medische gegevens. Mocht er iets gebeuren, dan weten de hulpverleners gelijk van mijn achtergrond.
Daarnaast draag ik altijd mijn Garmin horloge, waar een valdetectie functie in zit. Mocht ik onderweg vallen, krijgt Esther automatisch een berichtje met een GPS locatie.
Om dit voor jullie te ervaren: voor je straks vertrek, stuur iemand je live locatie, bijvoorbeeld via WhatsApp en laat weten als je weer veilig terug bent. Extra: Vraag diegene ook om je te bellen als je ergens te lang stil staat.
3 – Tijdens de activiteit
- Sporten in een grote groep is voor mij lastig. Natuurlijk is het super leuk als jullie vandaag wel met een grotere groep op pad gaan, maar denk eens na hoe het zou zijn als je nooit meer met meer dan 3 andere mensen een fietstocht of wandeling kunt maken.
- Even een pauze tijdens je activiteit. Bij fietsen hoort toch appeltaart met koffie. Of even een ijsje onderweg. Vandaag mag dat alleen bij een koffie-to-go of als je het terras opgaat… ik kan dat alleen als de tafel niet in het midden staat, er een muur achter mij is, zodat daar geen geluid van kan komen en als er te harde muziek aan staat, dan lukt het mij ook niet. Probeer met dit in je achterhoofd een fijn plekje te vinden.
- Kruispunten, oversteken, drukke wegen… mijn hoofd heeft daar vaak moeite mee. Steek je vandaag een weg over? Laat je metgezel eens aangeven wanneer je kunt en wissel dat om bij de volgende oversteek. Of ga pas, als je het heel erg zeker weet. Hoe voelt dat?
4 – Na de activiteit
Na de activiteit heb ik rust nodig. Niet zo zeer de fysieke rust, maar wel trek ik mij graag terug in mijn prikkelarme plekje in huis. Even je social media bekijken, je rit gelijk online zetten? Probeer je telefoon eens weg te leggen voor minstens 5 minuten. Wat doe je dan wel? Wat rek en strek oefeningen, misschien yoga of gewoon stil zitten en niets doen. Lastig? Hoe zou je het vinden als je dit een uur zou moeten? Of misschien nog wel langer?
En misschien heb je wel allemaal leuke dingen gepland voor de rest van de dag. Vooral doen natuurlijk, maar hoe zou je het vinden als dat niet kan?
Nadenkertje/opdracht
- Voor hoeveel activiteiten pak je nu de auto? Hoe zou je dat aanpakken, als auto rijden opeens niet meer goed lukt? Zelfs als bijrijder niet.
- Zet tegelijkertijd aan: TV, Radio en stofzuiger. Zet nog wat geluid aan op je mobiel en probeer nu gewoon rustig op de bank te gaan zitten. Hoe voelt dat voor je?
Misschien denk je “pfoe dat zou voor mij geen leven zijn…”, realiseer je dan ook dat aanpassen wel moet, je hebt geen keuze. Maar ook dat ik hiermee ook echt nog een gelukkig leven kan hebben. Heel veel dingen zijn voor ons gewoon routine geworden en denk ik niet eens meer over na. Ja, ik zou het zeker anders willen als ik de keuze had, maar ik ben niet zielig. Ik kan nog steeds een mooi leven leiden.